Izvorni znanstveni članak
Probiotici i fermentirano mlijeko: profilaktički i terapijski učinci kod proljeva djece
Zvonko Jurčić
; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter
Sažetak
Iznijeli smo novije znanstvene spoznaje o profilaktičkim agensima i fermentiranom mlijeku i njihovu ulogu u profilaksi i liječenju proljeva u djece. Bolja podnošljivost laktoze u mlijeku koje sadrže žive bakterijske kulture povezuje se sa smanjenim sadržajem laktoze i djelovanjem bakterijskih betagalaktozidaza u crijevnom lumenu. Nizak pH fermentiranog mlijeka mote spriječiti rast ili čak uništiti patogene u crijevu. Buduća istraživanja trebaju voditi računa o dozi, učincima specifičnih vrsta bifidobakterija i laktobacila na imuni odgovor i stvaranje inhibitornih supstancija protiv patogena.
Ključne riječi
probiotici; fermentirana mlijeka; proljev u djece
Hrčak ID:
95011
URI
Datum izdavanja:
15.12.1996.
Posjeta: 2.640 *