Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda

Antoinette Kaić-Rak ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb
Katica Antonić-Degač


Puni tekst: hrvatski pdf 872 Kb

str. 285-290

preuzimanja: 1.934

citiraj


Sažetak

Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i si. Razlog tome je njihova važna prehrambeno-biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visokovrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, vit. B2, vit. B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda, oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastro-intestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.

Ključne riječi

fermentirani mliječni proizvodi; jogurt; prehrambena vrijednost jogurta i sira

Hrčak ID:

95015

URI

https://hrcak.srce.hr/95015

Datum izdavanja:

15.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.956 *