Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Potrošačka ocjena prihvatljivosti komercijalnog jogurta primjenom hedonističke skale

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Vera Vojnović
Mirjana Hruškar


Puni tekst: hrvatski pdf 811 Kb

str. 153-159

preuzimanja: 647

citiraj


Sažetak

Grupa potrošača (70 članova) ocjenjivala je prihvatljivost uzoraka jogurta sa zagrebačkog tržišta. Istraživanjem su obuhvaćeni odgovori grupe potrošača za opći utisak te za vanjski izgled, konzistenciju, slatkost i kiselost, koristeći hedonističku skalu s 9 mogućih odgovora. Ocjene potrošača za opći utisak uspoređivane su s ocjenama za ostale parametre i izračunate su odgovarajuće korelacije. Provedena je statistička analiza rezultata. Ocjene potrošača za opći utisak kretale su se od 6,7 do 7,8. Uzorci su bili značajno različiti (P = 0,05). Vanjski izgled uzorka bio je ocijenjen od 6,6 do 7,6; konzistencija od 6,4 do 8,0; slatkost od 6.1 do 7.6: a kiselost od 6,5 do 7,5. Utvrđena je pozitivna korelacija između ocjena za opći utisak i ocjena za konzistenciju, slatkost i kiselost. Slabije je izražena korelacija općeg utiska i vanjskog izgleda. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da su potrošači vrlo dobro prihvatili sve uzorke (88,6 do 100,0%).

Ključne riječi

hedonistička ocjena jogurta; potrošači - ocjenjivači; prihvatljivost proizvoda

Hrčak ID:

95379

URI

https://hrcak.srce.hr/95379

Datum izdavanja:

10.4.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.608 *