Izvorni znanstveni članak
Utjecaj procesnih vrijednosti i vrsta membrana na mikrofiltraciju mlijeka
Anica Borović
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Irena Landeka
Sažetak
Istraživan je utjecaj procesnih vrijednosti mikrofiltracije (MF) (tlak, temperatura, veličina pora membrana) na protok permeata obranog mlijeka preko pločastih membrana IIgeneracije tipa GRM 1,0 PP i GRM 2,0 PP. Određen je sastav mlijeka i zatim permeata (mikrofiltrat) i retentata nakon procesa MF. Optimalni protok permeata obranog mlijeka, uz minimalnu retenciju proteina, postiže se pri 40 °C i ulaznom tlaku 2 bara. Uočena je promjena količine sastojaka u suhoj tvari permeata u odnosu na suhu tvar mlijeka. Povećava se udio laktoze, a smanjuje udio proteina. Količina sastojaka u permeatu mlijeka ovisi o veličini pora upotrijebljenih membrana.
Ključne riječi
obrano mlijeko; mikrofiltracija; procesne vrijednosti procesa; sastav permeata i retentata
Hrčak ID:
95403
URI
Datum izdavanja:
19.9.1993.
Posjeta: 1.371 *