Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Kakvoća mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu

Klara Pfeifer ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Josip Živković
Mirza Hadžiosmanović
Branimir Mioković
Bela Njari


Puni tekst: hrvatski pdf 901 Kb

str. 299-303

preuzimanja: 828

citiraj


Sažetak

Na osnovi organoleptičkih svojstava, kemijskog sastava, tehnološke obrade i mikrobiološke ispravnosti određena je kakvoća 280 uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda sa zagrebačkog tržišta. Rezultati analiza pokazali su relativno slabu kakvoću budući da 42,86% uzoraka mlijeka i mliječnih prerađevina nije zadovoljilo minimalno propisane uvjete postojećih propisa. Zbog navedenih razloga neophodno je unaprijediti postojeće uvjete kontrole proizvodnje i postupke poboljšanja higijene proizvodnje i sanitacije pogona mljekarske industrije.

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda; organoleptička svojstva; mikrobiološka ispravnost; kemijski sastav

Hrčak ID:

95532

URI

https://hrcak.srce.hr/95532

Datum izdavanja:

12.12.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.749 *