Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kratki osvrt na autohtone mliječne proizvode Dalmacije

Davor Baković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 384 Kb

str. 93-95

preuzimanja: 504

citiraj


Sažetak

Naš interes i istraživanja mliječnih proizvoda koji su se od davnine proizvodili u našim krajevima mora biti jedna od važnih komponenata unapređenja naše mljekarske proizvodnje. Tim putem su već decenijama pošle neke evropske zemlje, dok smo mi na tom području u priličnom zakašnjenju. Zato bi trebalo da i mi najprije evidentiramo sve naše autohtone proizvode, opišemo njihove karakteristike i tehnologije, a zatim proanaliziramo i odlučimo da li takav proizvod treba uvesti u asortiman naših mljekara ili jedne određene mljekare. Ako je odgovor pozitivan, onda bi trebalo ispitati da li treba postojeću tehnologiju mijenjati i prilagoditi industrijskoj proizvodnji. S ovog aspekta dao bih kratak osvrt na autohtone proizvode Dalmacije.

Ključne riječi

sir; autohtoni mliječni proizvodi; Dalmacija

Hrčak ID:

97170

URI

https://hrcak.srce.hr/97170

Datum izdavanja:

2.4.1974.

Posjeta: 1.190 *