Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odnos stanišnih i strukturnih čimbenika prema odumiranju i ishrani stabala obične jele (Abies alba Mill.) u Gorskom kotaru

Damir Ugarković orcid id orcid.org/0000-0002-5192-9974 ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Svetošimunska 25, HR-10 000 Zagreb, HRVATSKA
Ivica Tikvić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Svetošimunska 25, HR-10 000 Zagreb, HRVATSKA
Zvonko Seletković ; Hrvatski šumarski institut, Zavod za ekologiju šuma, Cvjetno naselje 41, HR-10450 Jastrebarsko, HRVATSKA


Puni tekst: hrvatski pdf 199 Kb

str. 57-69

preuzimanja: 766

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 199 Kb

str. 69-71

preuzimanja: 432

citiraj


Sažetak

Poznavanje zakonitosti djelovanja ekoloških čimbenika i reakcija članova ekosustava na te čimbenike nužno je kako bi se podržavalo prirodno funkcioniranje šumskih ekosustava kojima se gospodari. Promjene ekoloških čimbenika utječu značajno na nadzemni i podzemni dio ekosustava. Naglašena osjetljivost jelovih i bukovo-jelovih šuma na rubu njezina areala, odumiranje stabala te propadanje čitavih sastojina pridonijeli su da istraživanja provedemo upravo u tim šumama. Cilj je ovih istraživanja definirati stanišne čimbenike koji su u vezi s odumiranjem stabla obične jele u gorskoj Hrvatskoj, te utjecaj stanišnih čimbenika na stanje hraniva u iglicama i u tlu. Prikupljeni su podaci o drvnom volumenu odumrlih stabala obične jele na razini svih odjela/odsjeka gospodarske jedinice. Iglice su uzorkovane sa stabala triju različitih stupnjeva osutosti, a uzorci tla s dubine od 30 cm.
Sastojine na rubu areala obične jele u Gorskom kotaru uvelike odumiru u odnosu na sastojine u unutrašnjosti areala Gorskoga kotara.
U razdoblju od 1995. do 2007. u sastojinama na rubu areala u Gorskom kotaru prosječno je godišnje odumrlo 18,3 m3/ha obične jele. U istom razdoblju u sastojinama u unutrašnjosti areala Gorskoga kotara prosječno je godišnje odumrlo 6,2 m3/ha. U sastojinama na rubu areala i u unutrašnjosti areala Gorskoga kotara prosječno godišnje odumiranje stabala obične jele veće je od godišnjega prirasta. Intenzitet odumiranja stabala (m3/ha) statistički značajno negativno i vrlo slabo korelira s vegetacijskom količinom oborine (mm) i vodnom bilancom tla (mm).
U sastojinama na rubu areala i u unutrašnjisti areala Gorskoga kotara inklinacija i nadmorska visina statistički značajno i negativno utječu na intenzitet odumiranja stabala (m3/ha). Kalcij i magnezij negativno i statistički značajno koreliraju s vrijednostima temperature zraka, a pozitivno s količinom oborine u vegetacijskom razdoblju, što je značajno za razdoblje suše i povećanih vrijednosti temperature zraka na području istraživanja.

Ključne riječi

odumiranje stabala; intenzitet odumiranja stabala; stanišni čimbenici; strukturni čimbenici; biogeni elementi; obična jela

Hrčak ID:

68008

URI

https://hrcak.srce.hr/68008

Datum izdavanja:

8.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.587 *