Stručni rad
Kiselo-mliječni proizvodi u ishrani
Vitomir Bakić
; Institut iza mlekarstvo Jugoslavije, Novi Beograd
Stanimir Joksović
Sažetak
Istorija proizvodnje kiselo-mliječnih proizvoda je vrlo stara. Oni su već hiljadama godina poznati čovjeku . U staro vrijeme, narodi Indije, Rima i Grčke su upotrebljavali kiselo-mliječne proizvode, koje su izrađivali iz kravljeg, ovčjeg i bivoljeg mlijeka. Tako su nastali nacionalni kiselo-mliječni proizvodi kao što su: čana i dahi u Indiji, leben, ameira i magau u Africi, jogurt u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj i našoj zemlji, prostokvaša, varenec, macun, maconi, čal, kurunga, ajran, kefir i rjaženka u pojedinim krajevima sadašnjeg SSSR-a.
Ključne riječi
Hrčak ID:
70600
URI
Datum izdavanja:
1.10.1965.
Posjeta: 1.564 *