Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kiselo-mliječni proizvodi u ishrani

Vitomir Bakić ; Institut iza mlekarstvo Jugoslavije, Novi Beograd
Stanimir Joksović


Puni tekst: hrvatski pdf 414 Kb

str. 217-219

preuzimanja: 702

citiraj


Sažetak

Istorija proizvodnje kiselo-mliječnih proizvoda je vrlo stara. Oni su već hiljadama godina poznati čovjeku . U staro vrijeme, narodi Indije, Rima i Grčke su upotrebljavali kiselo-mliječne proizvode, koje su izrađivali iz kravljeg, ovčjeg i bivoljeg mlijeka. Tako su nastali nacionalni kiselo-mliječni proizvodi kao što su: čana i dahi u Indiji, leben, ameira i magau u Africi, jogurt u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj i našoj zemlji, prostokvaša, varenec, macun, maconi, čal, kurunga, ajran, kefir i rjaženka u pojedinim krajevima sadašnjeg SSSR-a.

Ključne riječi

mlijeko; jogurt; prehrana

Hrčak ID:

70600

URI

https://hrcak.srce.hr/70600

Datum izdavanja:

1.10.1965.

Posjeta: 1.564 *