Pregledni rad
Primjena proteomičkih metoda za optimiranje proizvodnje i kontrolu kakvoće namirnica životinjskoga podrijetla
Dajana Gašo-Sokač
; Zavod za kemiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kuhačeva 20, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Spomenka Kovač
; Zavod za kemiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kuhačeva 20, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Djuro Josić
; Zavod za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, HR-51000 Rijeka, Hrvatska
Sažetak
Namirnice životinjskoga podrijetla, kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, glavni su izvori proteina u ljudskoj prehrani, a zapravo su kompleksna smjesa proteina i drugih komponenata. Proteomičke metode omogućuju istodobnu analizu stotina pa i više tisuća proteina. Podaci dobiveni tim metodama koriste se za kontrolu kakvoće i sigurnosti, ali isto tako i za optimiranje postojećih i razvoj novih procesa proizvodnje namirnica. Novorazvijene, brže, selektivnije i osjetljivije metode za pripravu uzoraka u kombinaciji s osjetljivim metodama na području masene spektrometrije u posljednje su vrijeme omogućile i identifikaciju proteina koji su u ispitivanom uzorku u vrlo malim koncentracijama. Tim je analitičkim metodama omogućena bolja kontrola nepredviđenih varijacija u proizvodnom procesu, a i određivanje promjena komponenata i mogućih markera odlučujućih za kakvoću namirnica. Biološki aktivni peptidi, koji su sastavni dijelovi namirnica životinjskoga podrijetla, njihova izolacija i proizvodnja, pa čak i oni koji se nalaze u malim koncentracijama, sve su više u fokusu proteomičkih i peptidomičkih istraživanja. U ovom je pregledu prikazana primjena proteomike, peptidomike i metabonomike pri određivanju kakvoće namirnica, otkrivanju patvorenih mesnih proizvoda, zatim identifikaciji plodova mora te u tehnologiji mlijeka i mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
proteomika; proizvodnja; kontrola kakvoće; namirnice životinjskoga podrijetla
Hrčak ID:
75007
URI
Datum izdavanja:
20.12.2011.
Posjeta: 3.637 *