Pregledni rad
Istine i zablude o mlijeku i mliječnim proizvodima u prehrani
Irena Rogelj
orcid.org/0000-0002-2056-4888
; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Domžale, Slovenija
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi - hrana za koju smo sigurni daje dobro poznajemo. Ali, je li to istina? Ovo je često pitanje potrošača, ali i prehrambenih stručnjaka. Zašto? Sve je više stručnjaka i "stručnjaka " koji pišu o korisnom i štetnom djelovanju mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani. Njihova suprotna stajališta posljedica su jednostranog promatranja vrlo složenog područja - prehrane. Svaki stručnjak proučava mlijeko samo sa svog stajališta i zbog toga daje ograničene zaključke. Na primjer - proučavanje djelovanja jednog nutrijenta u mliječnoj hrani, kao što je mast na nivo lipida u krvi, važno je za upoznavanje mehanizma učinka i odgovora, ali ima malu praktičnu vrijednost. Uhrani kompleksne interakcije između nutrijenata mogu promijeniti utjecaj pojedinog nutrienta na nivo lipida u krvi. Upravo s tog stajališta promatrana je u ovomu radu uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani.
Ključne riječi
mlijeko; prehrana; istine i zablude
Hrčak ID:
94837
URI
Datum izdavanja:
7.8.1998.
Posjeta: 4.928 *