Izlaganje sa skupa
Bakterije mliječne kiseline kao probiotici
Irena Rogelj
orcid.org/0000-0002-2056-4888
; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) obično se nalaze u mukoznim membranama ljudi i životinja, u mliječnim proizvodima i, naravno, na površinama nekih biljaka. Normalno naseljavaju probavni trakt ljudi. Brojne se vrste upotrebljavaju komercijalno za proizvodnju fermentiranog mlijeka, jogurta, te drugih mliječnih i mesnih, kao i drugih prehrambenih proizvoda. Mikrobicidna aktivnost BMK dugo je već poznata i priznata kao važna u fermentaciji hrane, očuvanju hrane kao i u ekologiji probavnog trakta. Opći hranidbeni učinak znanstveno je dobro utvrđen i dokumentiran, no značajan je broj sumnjivih i postoji skepticizam o terapeutskim i profilaktičkim učincima probiotskih preparata. Članak prikazuje vrste BMK koje se upotrebljavaju kao humani probiotici ili u fermentiranim mliječnim proizvodima kojima se pripisuje koristan zdravstveni učinak.
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; sojevi za proizvodnju fermentiranog mlijeka; konzerviranje hrane; ekologija probavnog trakta
Hrčak ID:
95212
URI
Datum izdavanja:
25.11.1994.
Posjeta: 2.849 *