Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus

Jagoda Šušković orcid id orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Maša Krobot
Milena Mehak
S. Matošić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.587 Kb

str. 95-106

preuzimanja: 839

citiraj


Sažetak

Lactobacillus acidophilus se često spominje kao djelotvoran prehrambeni dodatak. Ovaj organizam posjeduje svojstva koja mu omogućavaju preživljavanje i rast u intestinalnom traktu. Posebna pozornost mu se posvećuje zbog inhibicijskog djelovanja na patogene mikroorganizme koji se obično pojavljuju u hrani. U ovom radu je proučen utjecaj različitih hranjivih podloga na antimikrobnu aktivnost L. acidophilus. Hranjive podloge, MRS i APT, sa i bez dodatka kalcij karbonata (za vezanje nastale mliječne kiseline), korištene su za rast L. acidophilus. Proučena je antimikrobna aktivnost cjelokupne podloge sa stanicama supernatanta iz kojeg su uklonjene stanice, te dijalizata kulture L. acidophilus, prema enteropatogenim mikroorganizmima (Staphylococcus aureus 3048, Staph. aureus K-144, Salmonella mumum, Escherichia coli) i prema sporogenim bakterijama Bacillus subtilis i Bacillus cereus. Najbolji rast i najveća antimikrobna aktivnost su postignuti u MRS podlozi nakon 48 sati uzgoja. Najosjetljiviji mikroorganizmi su bili Salmonella mumum, Escherichia coli i Bacillus subtilis.

Ključne riječi

antimikrobna aktivnost Lactobacillus acidophilus; L. acidophilus kao prehrambeni dodatak; bakteriocini; antibakterijske tvari

Hrčak ID:

95370

URI

https://hrcak.srce.hr/95370

Datum izdavanja:

10.4.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.941 *