Izvorni znanstveni članak
Utjecaj genetskih varijanti kapa kazeina na koagulacijska svojstva mlijeka
Snoj A.
; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Međugorac I.
Irena Rogelj
Dovč P.
Graml R.
Sažetak
Elektroforetskim razdvajanjem bjelančevina mlijeka u alkalnom škrobnom gelu identificirali smo genotip kapa kazeina za 117 krava sivosmeđe pasmine. Osim genetskih varijanata A i B, na kapa kazeinskom lokusu našli smo i varijantu C. Proučavali smo utjecaj genotipa kapa kazeina na koagulacijska svojstva mlijeka, postotak bjelančevina u mlijeku i postotak mliječne masti. Utjecaj genotipa kapa kazeina bio je visoko signifikantan na čvrstoću gruša (a30). Izračunali smo regresijske koeficijente koagulacionih svojstava r, K20 i a30 za postotak proteina u mlijeku i postotak mliječne masti.
Ključne riječi
mlijeko; svojstva; koagulacija; kapa kazein
Hrčak ID:
95957
URI
Datum izdavanja:
4.11.1991.
Posjeta: 1.461 *