Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih emulgatora na kvalitetu topljenog sira u "Mlekoproduktu" Zrenjanin
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev
Sažetak
U cilju supstitucije uvoznih smjesa emulgatora za topljene sireve proizvedene su smjese soli za topljenje koje su sastavljene prvenstveno od domaćih komponenata. Njihov utjecaj je ispitan u poluindustrijskim i industrijskim uvjetima, pri proizvodnji topljenog sira. Rezultati fizičko-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih analiza topljenog sira su pokazali da je kvaliteta dobivenih proizvoda približno jednak kvalitetu kontrolnog sira koji je proizveden s uvoznim aditivima.
Ključne riječi
topljeni sir; kvaliteta; emulgatori
Hrčak ID:
96080
URI
Datum izdavanja:
1.6.1985.
Posjeta: 1.562 *