Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizikalno-kemijske osobine bijenog sira u toku zrenja i čuvanja u salamuri

Ljubica Slaveska ; Republički zavod za zdravstvenu zaštitu, Skoplje


Puni tekst: hrvatski pdf 957 Kb

str. 232-239

preuzimanja: 515

citiraj


Sažetak

U radu je praćena dinamika promjene vode, suhe tvari, m,asti i natrijevog klorida u autohtonom makedonskom bijenom siru. Dinamika sadržaja navedenih komponenata praćena je u toku zrenja i čuvanja sira tijekom 279 dana. Ispitivanja pokazuju da se količina vode u siru kreću od 39,4-43,0, suha tvar od 60,6-57,0, suha tvar bez natrijevog klorida od 60,4-49,0 % sira, a mast od 48,85-41,23 i natrijev klorid od 0,20-14,03 % suhe tvari sira. Podaci ukazuju da se vrijednosti mijenjaju. Sadržaj masti i natrijev klorid su obrnutom odnosu.

Ključne riječi

sir; bijeni sir; zrenje; čuvanje

Hrčak ID:

96091

URI

https://hrcak.srce.hr/96091

Datum izdavanja:

2.8.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.398 *