Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitog odnosa bakterija mliječne kiseline na spektar aminokiselina jogurta proizvedenog iz kravljeg mlijeka
Natalija Kapac-Parkačeva
; Zemljodelsko-šumarski fakultet, Skopje
Olga Bauer
Tihomir Čizbanovski
Sažetak
Već dugi niz godina mliječno-kiseli proizvodi su predmet opsežnih naučnih ispitivanja. Počevši od Mečnikova (1908.) koji je, potaknut radovima Pastera, rasvijetlio ulogu bakterija pri proizvodnji jogurta pa sve do danas, velik broj autora nastoji da svojim istraživanjima, na bazi biokemijskih i mikrobioloških saznanja, pruži doprinos poznavanju mliječno-kiselih proizvoda sa aspekta utjecaja mnogobrojnih faktora na njihova organoleptička svojstva, na kemijski sastav, njihovu biološku i dijetetsku vrijednost kao i tehnologiju.
Ključne riječi
kravlje mlijeko; jogurt; bakterije mliječne kiseline; aminokiselinski sastav
Hrčak ID:
96775
URI
Datum izdavanja:
1.2.1975.
Posjeta: 1.462 *