Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić


Puni tekst: hrvatski pdf 861 Kb

str. 87-94

preuzimanja: 655

citiraj


Sažetak

Tokom dvije kalendarske godine određivana je količina željeza u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku spektrofotometrijskom metodom s 2,2-bipiridinom kao reagensom. Uzorci sirovog mlijeka uzimani su iz tri sabirne stanice na području Hrvatskog Zagorja i iz autocisterne koja sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica toga kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize (ukupno 288 uzoraka) pokazali su da se količina željeza u mlijeku kreće od 9,48 do 70,35 μg/100 ml. Analiza varijance je pokazala da nema signifikantne razlike u količini željeza u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Signifikantan je utjecaj sezona, tj. godišnjih doba na količinu željeza u mlijeku.

Ključne riječi

mlijeko; sirovo; pasterizirano; sterilizirano; željezo

Hrčak ID:

100857

URI

https://hrcak.srce.hr/100857

Datum izdavanja:

3.4.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.607 *