Izvorni znanstveni članak
Željezo u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić
Sažetak
Tokom dvije kalendarske godine određivana je količina željeza u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku spektrofotometrijskom metodom s 2,2-bipiridinom kao reagensom. Uzorci sirovog mlijeka uzimani su iz tri sabirne stanice na području Hrvatskog Zagorja i iz autocisterne koja sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica toga kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize (ukupno 288 uzoraka) pokazali su da se količina željeza u mlijeku kreće od 9,48 do 70,35 μg/100 ml. Analiza varijance je pokazala da nema signifikantne razlike u količini željeza u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Signifikantan je utjecaj sezona, tj. godišnjih doba na količinu željeza u mlijeku.
Ključne riječi
mlijeko; sirovo; pasterizirano; sterilizirano; željezo
Hrčak ID:
100857
URI
Datum izdavanja:
3.4.1989.
Posjeta: 1.607 *