Stručni rad
IMUNOKASTRACIJA KOD PRASADI
Kristina Budimir
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Kastracija je postupak koji se primjenjuje na muškim životinjama s ciljem ostva¬rivanja boljeg prirasta tijekom razdoblja tova te mogućnosti kontrole ponašanja ži¬votinja. Jedan od glavnih razloga primjene kirurške kastracije je sprječavanje na¬stanka nerastovskog mirisa. Nerastovsko svojstvo nepoželjan je miris mesa koji se javlja zbog nakupljanja skatola i andosterona u masnom tkivu. Koncentracije ovih hormona moguće je smanjiti i promjenom hranidbe životinja. Nedostaci ki¬rurške kastracije su slabija hranidbena učinkovitost, nakupljanje masnog tkiva, te smanjenje dobrobiti životinja. To je razlog donošenja odluke Europske Unije o za¬brani i prestanku provođenja kirurškog načina kastracije nerastova. Danas se veća pažnja pridaje dobrobiti životinja, te je u skladu s time razvijeno nekoliko metoda koje mogu zamijeniti postupak kirurške kastracije. To su lokalno uništavanje tkiva testisa kemijskim tvarima, down-regulacija hipotalamusno-hipofizne veze i imunokastracija. Imunokastracija se temelji na poticanju imunološkog sustava na lučenje protu¬tijela koja inhibiraju djelovanje GnRH. Komercijalna primjena imunokastracije zapo¬činje 1998. godine na farmama u Australiji i Novom Zelandu. Vakcinacija je usmje¬rena protiv gonadotropnih oslobađajućih hormona, a provodi se u dva tretmana. Istovremeno dolazi do smanjivanja količine hormona u organizmu, prvenstveno folikulo-stimulacijskog (FS) i luteinizirajućeg hormona (LH). IMPROVAC je cjepivo čije je korištenje odobreno 2009. godine u zemljama Europske Unije. Posljedice aplikacije preparata su smanjivanje koncentracije andosterona, broja spermija i reproduktivnih organa. Istraživanja koja su provođena o utjecaju imunokastracije odnosila su se na svojstva rasta svinja i suzbijanje mirisa mesa po nerastu, a manje se pratio utjecaj na svojstva trupa i kvalitetu mesa.
Ključne riječi
kastracija; imunokastracija; dobrobit svinja; nerastovski miris
Hrčak ID:
102699
URI
Datum izdavanja:
28.5.2013.
Posjeta: 2.355 *