Stručni rad
Kontrola kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka u 1987. godini
Mihailo Ostojić
; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Sažetak
U industrijskoj proizvodnji mljekarski razvijenih zemalja gdje vladaju ekonomske zakonitosti, sve veći značaj daje se kvaliteti i kontroli kvalitete. Zato su mlijeko i mliječni proizvodi stalan predmet istraživanja i usavršavanja. U svijetu su dobro poznate i priznate institucije koje se bave problemima samo pojedinih proizvoda, najčešće sireva kao što su cedar, rokfor, kamamber i dr. U našoj zemlji još uvijek ne postoji obaveza redovne kontrole i ocjenjivanja kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka. Ona se obavlja na bazi dobrovoljnog prijavljivanja mljekara na odgovarajućim sajmovima i pod različitim uvjetima ocjenjivanja. Zadnjih godina pojavile su se i odgovarajuće asocijacije potrošača, kao organizacije ocjenjivanja kvalitete u pojedinim većim gradovima koji imaju materijalne mogućnosti za financiranje takvog posla. Predmet ovog rada bio je uvid u način kontrole i kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka u 1987. godini.
Ključne riječi
mlijeko; proizvoda od mlijeka; kontrola kvalitete
Hrčak ID:
105070
URI
Datum izdavanja:
2.12.1987.
Posjeta: 1.195 *