Izvorni znanstveni članak
Uloga zračenja okusnog aparata u postradijacijskoj averziji prema glukozi
Dora Gabrić
Sažetak
Nakon rentgenskog zračenja cijelog tijela štakori pokazuju prolaznu averziju prema otopini glukoze za koju zdravi štakori posjeduju jasno izraženi apetit. Svrha opisanih pokusa bila je da se ispita da li je ova averzija uzrokovana direktnim djelovanjem zračenja na okusni aparat. Skupine zračanih i kontrolnih životinja dobivale su za piće vodu i 12°/o otopinu glukoze, te su voljno odabirale. Nakon jednokratnog zračenja čitavog tijela s 600 r štakori, su manifestirali očekivanu averziju za glukozu. Međutim lokalizirano zračenje glave, uz zaštitu ostalog tijela, nije uzrokovalo nikakvu promjenu odabira
nja pića, već su zračene životinje pile uglavnom otopinu glukoze kao što to čine nezračeni štakori. Nasuprot tome, zračenje ostalog tijela, kad je glava bila zaštićena, izazvalo je averziju prema glukozi. Može se, dakle, zaključiti da za nastajanje postradijacijske averzije prema glukozi nije odgovorno direktno djelovanje rentgenskog zračenja na
okusni aparat ni na dijelove centralnog nervnog sistema koji reguliraju primanje hrane i pića. Izgleda vjerojatnije da se u tim strukturama odigravaju funkcionalne promjene uzrokovane živčanim ili humoralnim faktorima nastalim nakon zračenja drugih dijelova tijela.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109120
URI
Datum izdavanja:
15.9.1966.
Posjeta: 1.544 *