Izvorni znanstveni članak
Povećanje prehrambene vrijednosti žitarica λ-linolenskom kiselinom fermentacijom na čvrstoj podlozi s fungima
Milan Čertík
orcid.org/0000-0003-2171-8153
; Department of Biochemical Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of
Lucia Sláviková
; Department of Biochemical Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of
Silvia Masrnová
; Department of Biochemical Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of
Ján Šajbidor
; Department of Biochemical Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of
Sažetak
Ispitana je sposobnost nižih filamentoznih funga da fermentacijom na čvrstoj podlozi obogaćuju žitarice λ-linolenskom kiselinom. Kao proizvodni soj odabran je Thamnidium elegans te ispitan niz žitarica kako bi se proizveli bioprodukti s velikim udjelom linolenske kiseline. Za njezino nastajanje optimalni je omjer mase supstrata i vode 1:1,5. Prethodno M. ČERTÍK et al.: Cereals Enriched with λ-Linolenic Acid, Food Technol. Biotechnol. 44 (1) 75–82 (2006) 81 korištena zrnca slada, koja se dodaju supstratima u masenom omjeru 1:3, povećala su akumulaciju lipida u bioproduktima za 1,5 puta, a količina λ-linolenske kiseline povećala se 4 puta. Utvr|eno je da se linolna kiselina u supstratima, pomiješana s prethodno korištenim zrncima slada, uspješnije transformira u λ-linolensku kiselinu nego bez tog dodatka. Slično je i povećanje koncentracije linolne kiseline u masnim kiselinama supstrata, pomiješane s prethodno korištenim zrncima slada bilo poprašeno izravnom akumulacijom λ-linolenske kiseline u bioproduktu. Fungalni rast na smjesi pšeničnih mekinja i prethodno korištenih zrnaca slada (3:1) te na smjesi prethodno korištenih pšeničnih pahuljica i prethodno korištenih zrnaca slada (3:1) davao je maksimalnu količinu λ-linolenske kiseline u masnim kiselinama (13–14 %). Najveće iskorištenje λ-linolenske kiseline (7,2 g/kg bioprodukta) postignuto je uporabom smjese prethodno korištenih pšeničnih pahuljica i prethodno korištenih zrnaca slada u omjeru 3:1, kao supstrata.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109758
URI
Datum izdavanja:
15.3.2006.
Posjeta: 1.599 *