Stručni rad
Karakteristike kvalitete izabranih proizvoda od mlijeka u Srbiji
Ilija Djekic
Jelena Miocinovic
orcid.org/0000-0003-1634-0555
; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov
Snezana Ivanovic
Nada Smigic
Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti usuglašenost izabranih karakteristika kvalitete komercijalnih proizvoda od mlijeka sa zahtjevima zakonske regulative Republike Srbije. Uzorkovano je 706 različitih proizvoda i obuhvaćeni su mlijeko (pasterizirano i UHT), fermentirani proizvodi od mlijeka (jogurt i kiselo mlijeko) i mlijeko u prahu (punomasno mlijeko u prahu i obrano mlijeko u prahu). Svi proizvodi prikupljeni su s tržišta a ovisno o vrsti proizvoda, analizirani su mliječna mast, pH vrijednost, udjel vode i proteini. Rezultati su tumačeni u odnosu na kapacitet mljekara u kojima su proizvedeni. Osim u slučaju fermentiranih proizvoda od mlijeka sa sadržajem mliječne masti od 3,2 %, sve ostale karakteristike bile su u skladu s vrijednostima zahtijevanim u zakonskoj regulativi. Istraživanjem je uočeno da su u mljekarama manjeg kapaciteta veća variranja vrijednosti karakteristika kvalitete proizvoda od mlijeka.
Ključne riječi
kvaliteta; fermentirani napici; mlijeko; mlijeko u prahu; regulativa
Hrčak ID:
111101
URI
Datum izdavanja:
25.11.2013.
Posjeta: 3.208 *