Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje hranidbene vrijednosti pasteriziranog i kratkotrajno steriliziranog mlijeka
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac
Sažetak
Snabdijevanje gradova i industrijskih naselja najvećim dijelom se vrši preko mljekara. Radi toga mljekare u SR BiH su orijentirane prvenstveno na proizvodnju konzumnog mlijeka i mliječnih napitaka, a manjim dijelom na preradu u ostale mliječne proizvode. Jasna usmjerenost mljekarske industrije, uticala je i na usmjerenost naših ispitivanja, na utvrđivanje kvaliteta konzumnog mlijeka na tržištu.
Ključne riječi
mlijeko; pasterizirano; sterilizirano; hranidbene vrijednosti
Hrčak ID:
115497
URI
Datum izdavanja:
2.5.1979.
Posjeta: 1.107 *