Izvorni znanstveni članak
Sastav i svojstva kobiljeg mlijeka pasmine hrvatski hladnokrvnjak
Mateja Čagalj
Andreja Brezovečki
Nataša Mikulec
Neven Antunac
orcid.org/0000-0003-1084-5966
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Tijekom 2013. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj utvrditi kemijski sastav, fizikalna svojstva i higijensku kvalitetu kobiljeg mlijeka, za pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka. Kobilje mlijeko u prosjeku je sadržavalo: 10,21 % suhe tvari, 1,23 % mliječne masti, 1,76 % proteina, 0,71 % kazeina, 6,26 % laktoze. Prosječna pH vrijednost iznosila je 7,0, titracijska kiselost 2,51 °SH i točka ledišta -0,5318 °C. Ukupan broj mikroorganizama bio je manji od 58.000/mL, a broj somatskih stanica manji od 47x103/mL. Volumen kobiljeg vimena, okolišni uvjeti i prisutnost ždrjebeta (bez fizičkog kontakta), značajno utječu na sekreciju mlijeka. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti kriteriji fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara kvalitete kobiljeg mlijeka. Mogućnosti primjene mlijeka hrvatskog hladnokrvnjaka su mnogobrojne, ali se ono za sada u Hrvatskoj gotovo i ne koristi zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti potencijalnih potrošača.
Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
Hrčak ID:
117064
URI
Datum izdavanja:
6.3.2014.
Posjeta: 3.750 *