Poljoprivreda, Vol. 11 No. 2, 2005.
Izvorni znanstveni članak
MIKROKLIMATSKI UVJETI I PROIZVODNOST SVINJA U RAZLIČITIM UVJETIMA TOVA
V. Margeta
Gordana Kralik
Z. Škrtić
Danica Hanžek
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti proizvodna svojstva dvaju genotipova svinja tovljenih na dva različita načina tova, na dubokoj stelji i na klasični način (puni pod), te utvrditi utjecaj mikroklimatskih čimbenika na proizvodna svojstva tovljenika. Istraživanje je provedeno na 57 svinja oba spol, koje su bile podijeljene u dvije skupine. Unutar svake skupine nalazile su se svinje dvaju genotipova, tj. tropasminski križanci između velikog jorkšira i njemačkog landrasa (VJ x NJL, na strani majke, te njemačkog landrasa i pietrena (P), na strani oca. Svinje obje skupine dobivale su tijekom pokusa hranu istog proteinskog i energetskog sastava, a hranidba je bila po volji. Tijekom pokusa obavljena su mikroklimatska mjerenja temperature, vlažnosti zraka, brzine strujanja zraka te sadržaj NH3 i CO2. Nisu utvrđene statistički značajne razlike u pogledu temperature i vlažnosti zraka, brzine strujanja zraka te sadržaja ugljičnog dioksida (CO2) i amonijaka (NH3) u zraku u oborima s i bez stelje (P>0,05). Svinje držane na podu bez stelje imale su statistički visoko značajno (P<0,01) veće završne težine u odnosu na svinje držane na stelji. Križanci s pietrenom kao terminalnom pasminom, držani u oborima bez stelje, imali su statistički značajno veće (P<0.05) prosječne dnevne priraste u odnosu na svinje istog genotipa držane na stelji. U završnom razdoblju tova skupine svinja koje su držane u oborima bez stelje imale su statistički značajno veće prosječne dnevne priraste u odnosu na svinje držane u tovu na dubokoj stelji (P<0,05). Način tova statistički je vrlo visoko značajno (P<0,001) utjecao na tjelesnu masu svinja u prvom, drugom i četvrtom razdoblju tova. Prosječni dnevni prirasti u prva dva razdoblja tova bili su pod značajnim utjecajem načina tova, dok je taj utjecaj u završnom razdoblju bio vrlo visoko značajan (P<0,01). Značajan utjecaj genotipa utvrđen je samo za tjelesnu masu u drugom razdoblju tova, dok za ostala tovna svojstva nije utvrđen značajan utjecaj genotipa. Interakcija između načina tova i genotipa nije imala utjecaja na proizvodna svojstva utovljenih svinja.
Ključne riječi
svinje; tov; genotip; proizvodna svojstva; mikroklimatski uvjeti
Hrčak ID:
11946
URI
Datum izdavanja:
20.12.2005.
Posjeta: 2.257 *