Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.14798/73.1.782
UTJECAJ FUMARNE KISELINE KAO HRANIDBENOG DODATKA NA PERFORMANSE RASTA AFRIČKOG SOMA Clarias gariepinus I IZLOŽENOST PATOGENU Aeromonas sobria
Olajumoke Omosowone
; Department of Fisheries and Aquaculture Technology, Federal University of Technology, Akure, Ondo State, Nigeria
Ayokanmi Dada
; Department of Fisheries and Aquaculture Technology, Federal University of Technology, Akure, Ondo State, Nigeria
Eunice Adeparusi
; Department of Fisheries and Aquaculture Technology, Federal University of Technology, Akure, Ondo State, Nigeria
Sažetak
Za potrebe istraživanja pripremljeno je pet hranidbenih smjesa izjednačenih prema hranidbenom sastavu (39% sirovih protein, 510 kJ bruto energije) u koje je nadodana fumarna kiselina s različitim udjelima: 0 (D1), 0,5 (D2), 1,0 (D3), 1,5 (D4) ili 2,0 (D5) g kg-1 od ukupne smjese. Afrički somovi su podijeljeni u triplikate te hranjeni 84 dana u 50 litarskim bazenima. Na kraju pokusa, ribe hranjene hranidbenom smjesom D3 imale su značajno više indekse rasta, usporedive sa sličnim rezultatima kontrolne hranidbe (D1). Utvrđene su značajne razlike u masi, specifičnoj stopi rasta, konverziji hrane i postotku preživljavanja kod usporedbe riba hranjenih hranidbenim smjesama D3 i D5. Hematološki parametri ukazuju na značajne varijacije između tretmana. Najviše vrijednosti hemoglobina, PCV, eritrocita i leukocita zabilježene su kod riba hranjenih s D2, a najniže kod riba hranjenih s D3 hranidbenom smjesom. Pri izlaganju riba patogenu, zabilježen je 100% mortalitet u kontrolnoj skupini te između 0 – 86,67% u ostalim tretmanima. Možemo zaključiti da je uključivanje 1,0 g kg-1 fumarne kiseline u hranidbu afričkog soma unaprijedilo rast riba dok je inkluzija od 0,5 g kg-1 poboljšala krvne pokazatelje. Ugradnja fumarne kiseline u hranidbu afričkog soma poboljšala je preživljavanje nakon izloženosti patogenu Aeromonas sobria.
Ključne riječi
organska kiselina; preživljavanje; hematološki parametri; som; patogene bakterije
Hrčak ID:
137588
URI
Datum izdavanja:
25.3.2015.
Posjeta: 2.199 *