Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0302

Usporedba sastava i profila proteina sirutke majčinog, devinog, magarećeg, kozjeg i kravljeg mlijeka

Halima El-Hatmi ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Zeineb Jrad ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Imed Salhi ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie
Amel Aguibi ; Département agro-alimentaire, Institut Supérieur de Biologie Appliquée de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Université de Gabes, Tunisie
Amel Nadri ; Hôpital Régional de Medenine, Tunisie
Touhami Khorchani ; Laboratoire d’Elevage et Faune Sauvage, Institut des Régions Arides de Médenine, Elfejaa, Km 22,5, Tunisie


Puni tekst: engleski pdf 1.019 Kb

str. 159-167

preuzimanja: 2.563

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je usporediti fizikalno-kemijska svojstva 5 različitih vrsta mlijeka - kravljeg, kozjeg, magarećeg, devinog i majčinog. Primjenom ionske izmjene i brzo-proteinske tekućinske kromatografije (FPLC) provedena je i analiza profila proteina sirutke, dok je pomoću poliakrilamid gel elektroforeze identificirana svaka pojedina frakcija. Devino mlijeko imalo je najveću kiselost (pH 6,460±0,005) te najviše udjele proteina (3,41±0,31 %) i mineralnih tvari (0,750±0,102 %). S druge strane, magareće mlijeko imalo je pH vrijednost u neutralnom području (7,03±0,02) te niske udjele proteina (1,12±0,40 %) i mliječne masti (0,97±0,03 %) uslijed čega je bilo najsličnije majčinom mlijeku. Proteomička analiza uzoraka kravljeg, magarećeg, devinog i majčinog mlijeka rezultirala je značajnim razlikama ovisno o vrsti mlijeka. Devino mlijeko pokazalo se vrlo slično majčinom zbog odsutnosti frakcije β-laktoglobulina te visokog udjela α-laktalbumina. Rezultati dobiveni proteomičkom analizom različitih vrsta mlijeka mogu poslužiti za pronalaženje hipoalargenih alternativa kravljem mlijeku, ali i kao pomoć pri određivanju patvorenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

sastav mlijeka; kravlje; majčino; devino; magareće; kozje; proteini sirutke; FPLC

Hrčak ID:

142172

URI

https://hrcak.srce.hr/142172

Datum izdavanja:

22.7.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.366 *