Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2651
Prijedlog globalnih standarda za matičnu mliječ
Dimitrios Kanelis
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Chrysoula Tananaki
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Vasilis Liolios
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Maria Dimou
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Georgios Goras
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Maria Anna Rodopoulou
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Emmanuel Karazafiris
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Andreas Thrasyvoulou
; Laboratory of Apiculture & Sericulture, Faculty of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Sažetak
U ovome se članku predlažu međunarodne smjernice za kakvoću matične mliječi. U prvom dijelu istraživanja analizirali smo koliko dohrana bjelančevinama i šećerima utječe na kemijski sastav matične mliječi, a u drugom smo analizirali velik broj uzoraka matične mliječi prikupljene iz cijele Grčke kako bismo ustanovili prirodnu varijabilnost ovog proizvoda. Svoje smo rezultate usporedili s usvojenim standardima različitih država, prijedlogom standarda Međunarodne komisije za med (International Honey Commission - IHC) te nacrtom prijedloga Međunarodne organizacije za normizaciju (International Organization of Standardization - ISO). Analizom su obuhvaćeni sljedeći parametri: vlažnost, ukupne bjelančevine, šećeri (fruktoza, glukoza, saharoza) te 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA). Naši rezultati upućuju na to da neke zemlje trebaju izmijeniti i dopuniti svoje standarde, a IHC i ISO trebaju ponovo razmotriti svoje prijedloge u svjetlu najnovijih podataka o prirodnoj varijabilnosti matične mliječi. Smatramo da bi naš prijedlog mogao poslužiti za utvrđivanje međunarodnih standarda za matičnu mliječ s obzirom na to da obuhvaća podatke iz zakona i propisa pojedinih država, prijedloge znanstvenih i stručnih skupina, podatke iz istraživanja te najnovije informacije iz literature.
Ključne riječi
10-HDA; bjelančevine; fruktoza; glukoza; Grčka; IHC; ISO; međunarodne smjernice; nacionalni standardi; saharoza; šećer; vlažnost
Hrčak ID:
149578
URI
Datum izdavanja:
16.12.2015.
Posjeta: 3.317 *