Kratko priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4033
Stabilnost ružmarinske kiseline u vodenim ekstraktima biljaka iz porodice Lamiaceae tijekom simuliranog procesa probave
Zoran Zorić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre in Zadar, Zadar, Croatia
Joško Markić
; University Hospital of Split, Split, Croatia
Sandra Pedisić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre in Zadar, Zadar, Croatia
Viljemka Bučević-Popović
; Faculty of Science, Department of Chemistry, University of Split, Split, Croatia
Ivana Generalić-Mekinić
; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia
Katarina Grebenar
; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia
Tea Kulišić-Bilušić
; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia
Sažetak
U ovom je istraživanju uspoređena gastrointestinalna stabilnost ružmarinske kiseline u vodenim ekstraktima timijana, primorskog vriska i matičnjaka s onom čistog kemijskog spoja. Stabilnost ružmarinske kiseline određena je simuliranjem dvofaznog procesa probave (u želucu i dvanaesniku) pomoću enzima izoliranih iz probavnog sustava čovjeka. Koncentracija ružmarinske kiseline određena je tehnikom HPLC-DAD prije i nakon simulirane probave. Rezultati pokazuju da je gastrointestinalna stabilnost čiste ružmarinske kiseline bila bitno veća od one u vodenim ekstraktima biljaka. Najveća stabilnost ovog spoja izmjerena je u ekstraktu matičnjaka, i to 14,10 % nakon probave u želucu, te 6,53 % nakon probave u tankom crijevu. Temperatura simuliranog procesa probave (37 °C) te blago lužnata sredina (pH=7,5) nisu utjecali na stabilnost ružmarinske kiseline. Kiseli medij želuca (pH=2,5) znatno je utjecao na smanjenje stabilnosti spoja (≥50 %). Koncentracija probavnih sokova također je utjecala na stabilnost ružmarinske kiseline.
Ključne riječi
ružmarinska kiselina; probava in vitro; stabilnost; probavni enzimi; vrste porodice Lamiaceae
Hrčak ID:
155102
URI
Datum izdavanja:
31.3.2016.
Posjeta: 2.813 *