Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0302
Gangliozidi u mlijeku
Slavica Potočki
orcid.org/0000-0002-4876-6158
; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Katedra za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Šalata 3, 10000 Zagreb
Marko Mesarić
; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Katedra za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Šalata 3, 10000 Zagreb
Sažetak
Gangliozidi su vrsta glikosfingolipida. Prisutni su u tkivima i biološkim tekućinama uključujući i mlijeko sisavaca gdje se nalaze u membrani mliječne lipidne globule. Gangliozidima se daje sve veća važnost zbog njihovih brojnih funkcija. Tako se gangliozidi hrane dovode u vezu s razvojem crijevnog imunološkog sustava. Količina gangliozida koja se unosi hranom mogla bi pridonositi njihovom povoljnom utjecaju na zdravlje, no njihova prosječna količina prisutna u bilo kojoj ljudskoj hrani nije poznata. Ciljevi ovog rada bili su odrediti koncentracije gangliozida i sijaloglikoproteina u mlijeku (ljudsko, kravlje, ovčje, kozje i napitak od soje), te utvrditi postoji li razlika u odnosu na ljudsko mlijeko te ispitati utjecaj pasterizacije na sadržaj gangliozida i sijaloglikoproteina u kravljem mlijeku. Lipidi su ekstrahirani iz mlijeka, te su potom kvantitativno određeni gangliozidi i sijaloglikoproteini. Dobiveni rezultati ukazuju na razliku u koncentracijama gangliozida u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracija gangliozida u kravljem mlijeku je značajno manja, a u napitku od soje značajno veća u odnosu na ljudsko mlijeko. Koncentracija sijaloglikoproteina u napitku od soje značajno je manja u odnosu na ljudsko mlijeko. Koncentracije gangliozida i sijaloglikoproteina ne razlikuju se značajno u sirovom i pasteriziranom kravljem mlijeku.
Ključne riječi
sfingolipidi; gangliozidi; mlijeko
Hrčak ID:
161261
URI
Datum izdavanja:
6.7.2016.
Posjeta: 2.613 *