Tehnički vjesnik, Vol. 23 No. 4, 2016.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17559/TV-20150729135016
Utjecaj procesa glodanja na obrađenu površinu porozne poliuretanske (PU) pijene
Rok Hafner
; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Franci Pušavec
; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Luka Čerče
; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Janez Kopač
; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Sažetak
U ovo doba poliuretanske pjene za modeliranje uspješno zamjenjuju izvorne materijale u mnogim aplikacijama zbog određenih komparativnih prednosti, tako i kod kopiranja artefakta. Glodanje je temeljna strojna operacija koja se često koristi u obradi proizvoda od PU pjene. Ova eksperimentalna studija usredotočuje se na površinsku hrapavost glodane PU pjene. Ocijenjeni su utjecaji parametara obrade na hrapavost površine u procesu glodanja PU pjene. Linearne i površinske procjene hrapavosti nakon CNC glodanja su uspoređene i procijenjene za uporabu u budućim istraživanjima. Isto tako vrijednosti hrapavosti površina povećavaju se s brzinom punjenja po zubu i smanjuju se s povećanjem brzine vretena. Testovi glodanja pokazali su značajan utjecaj gustoće PU pjena za modeliranje na konačnu hrapavost površine. Dodatno su ocijenjene vrijednosti hrapavosti površina.
Ključne riječi
glodanje; poliuretanska pjena za modeliranje; površinska hrapavost
Hrčak ID:
163755
URI
Datum izdavanja:
16.8.2016.
Posjeta: 2.726 *