Izlaganje sa skupa
MESNATOST I KVALITATIVNA SVOJSVA MESA HRVATSKIH KRIŽANACA I HYPOR SVINJA
Gordana Kralik
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
A. Petričević
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
G. Kušec
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Sažetak
lstraživanje je provedeno na 90 svinjskih polovica (ˉx=84,48 kg) podrijetlom od križanaca landrasa nazvanih hrvatski križanci (CCB) te 130 polovica (ˉx = 84,88 kg) Hypor hibrida (Hy). Udio mišićnog tkiva utvrđen potpunim rasijecanjem iznosio je 43,53 kg kod Hypor svinja, dok je kod hrvatskih križanaca iznosio 45,53 kg. Razlika u mesnatosti između spomenutih genotipova bila je visoko statistički značajna (P < 0,01). Svinje Hypor hibrida (Hy) imale su 1,39 kg tj. 3,05 % više mesa od hrvatskih križanaca (CCB). Svinjske polovice bile su razvrstane po klasama prema (S)EUROP sustavu klasifikacije. U pve dvije klase (S i E) razvrstano je 50 % polovica hrvatskih kižanaca (CCB) i 65,4 % polovica Hypor svinja (Hy). Pojava blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV) te tamnog, suhog i čvrstog mesačešće se javljala kod Hy genotipa (BMV = 1,44, TČS = 3,60) nego kod CCB svinja (BMV = 0,00, TČS = 1,01). Utvrđeno je da su polovice hrvatskih križanaca s manjom mesnatošću imale bolju kakvoću mišićnog tkiva nego polovice Hypor svinja s većom mesnatošću.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164138
URI
Datum izdavanja:
17.1.1996.
Posjeta: 1.488 *