Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prerada plodova maslina i kvaliteta djevičanskog maslinovog ulja

Ana Gugić ; P.R.A.G.-Prehrambeno razvojna agencija ,Split
Ivica Ordulj ; P.R.A.G.-Prehrambeno razvojna agencija ,Split


Puni tekst: hrvatski pdf 744 Kb

str. 15-25

preuzimanja: 3.049

citiraj


Sažetak

Svjedoci smo, da se u zadnje vrijeme vrši vrlo intenzivna popularizacija maslinovog ulja. Tako, maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama i kao takvo je nezaobilazna tema raznih polemika. Posebno su “žestoke” polemike oko ishodišne točke maslinovog ulja, a to je kvaliteta.
U znanstvenoj, stručnoj i popularnoj literaturi o kvaliteti se piše sa raznih aspekata i to sa vrlo različitim i skoro suprotnim interpretacijama. Može se reći da na ovom području vlada neka vrsta nereda.
Ovim radom se nastoji “srediti” stanje u jednom segmentu kvalitete, a to je kako na nju utječe način prerade. Prinos ovom sređivanju je zaključak izveden iz iscrpnog prikaza problema kvaliteta-prerada, a koji je “optimalizirana prerada dobrih plodova maslina u ulje neovisno o načinu prerade daje ulje skoro iste kvalitete”.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164199

URI

https://hrcak.srce.hr/164199

Datum izdavanja:

21.12.2006.

Posjeta: 4.115 *