Izvorni znanstveni članak
OCJENJIVANJE NETTO ENERGETSKE VRIJEDNOSTI SIJENA KOEFICIJENTIMA PROBAVLJIVOSTI ILI JEDNADŽBOM REGRESIJE
Jasna Stekar
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Franc Zagožen
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Irena Ovčar - Sešelj
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Andrej Golob
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Sažetak
Energetska vrijednost sijena (n = 693), otave (n = 171) i svježe trave (paše) s pašnjaka (n = 158) procijenjeni su škrobnom vrijednošću (ŠJ) izračunatom prema O. Kellneru i uspoređeni sa SE izračunatom jednadžbom regresije (Cmok, Stekar, Zagožen,1987.). Uzorci su uzeti nasumce. Koeficijente probavljivosti s tablica izabralo je šest osoba, od kojih je četvoro izabiralo dva puta. Dvosmjernom analizom varijance ustanovljeno je da postoje statistički značajne razlike među osobama i kod iste osobe. S obzirom na mali dio protumačene varijance izgleda da je pravi razlog ovih razlika raznorodnost uzoraka. lzmeđu oba načina ŠJ izračunavanja postoji statistički značajna razlika. Koeficijenti korelacije izračunati su za sve parove. Koeficijenti korelacije među njima su visoki (0,83 do 0,95). Vrijednost sijena i otave procijenjena je prilično točno i objektivnije jednadžbom regresije nego po O. Kellneru.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164920
URI
Datum izdavanja:
23.10.1994.
Posjeta: 1.109 *