Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.54.03.16.4622
Antioksidacijska aktivnost i sposobnost inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima infuzija riječnog crvenog eukaliptusa (Eucalyptus camaldulensis) i meksičkog lovora (Litsea glaucescens), fermentiranih pomoću kombucha kulture
Claudia I. Gamboa-Gómez
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
Rubén F. González-Laredo
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
José Alberto Gallegos-Infante
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
Mª del Mar Larrosa Pérez
; European University of Madrid, Calle Tajo, s/n, Villaviciosa de Odón, ES-28670 Madrid, Spain
Martha R. Moreno-Jiménez
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
Ana G. Flores-Rueda
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
Nuria E. Rocha-Guzmán
; Durango Institute of Technology, Felipe Pescador 1830 Ote., MX-34080 Durango, Durango, Mexico
Sažetak
Ispitana su fizikalno-kemijska svojstva, tržišna prihvatljivost, antioksidacijska aktivnost i sposobnost inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima infuzija i fermentiranih napitaka riječnog crvenog eukaliptusa (Eucalyptus camaldulensis) i meksičkog lovora (Litsea glaucescens). Od svih ispitanih fizikalno-kemijskih parametara, jedino se pH-vrijednost fermentiranih napitaka smanjila u usporedbi s nefermentiranim infuzijama. Nisu uočene značajne razlike između tržišne prihvatljivosti infuzija i fermentiranih napitaka. Fenolni profil, određen pomoću metode UPLC MS/MS, pokazao je bitnu razliku između koncentracije fenola u infuzijama biljaka i one u fermentiranim napicima. Fermentacija je uzrokovala smanjenje IC50 vrijednosti, tj. koncentracije potrebne za stabilizaciju 50 % DPPH radikala. Osim toga, povećala se antioksidacijska aktivnost fermentiranih napitaka, mjerena kao sposobnost uklanjanja dušikovog(II) oksida, i to 14 % u napitku od E. camaldulensis i 49 % u napitku od L. glaucescens, dok se sposobnost inhibicije oksidacije lipida nije poboljšala u usporedbi s nefermentiranim infuzijama. Fermentacija je imala jednak učinak na sposobnost inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima, no i infuzije i fementirani napici imali su manju vrijednost IC50 od kontrolnog uzorka (kaptopril). U radu je prikazan učinak fermentacije na koncentraciju fenola i njihov mogući biološki učinak. Infuzije i fermentirani napici pripremljeni od riječnog crvenog eukaliptusa i meksičkog lovora mogu se smatrati prirodnim izvorima bioloških spojeva koji snižavaju krvni pritisak.
Ključne riječi
infuzije ljekovitog bilja; fermentirani napici; kombucha; antioksidacijska aktivnost; polifenoli
Hrčak ID:
165268
URI
Datum izdavanja:
8.9.2016.
Posjeta: 2.259 *