Sjemenarstvo, Vol. 12 No. 6, 1995.
Izlaganje sa skupa
GOSPODARSKE VRIJEDNOSTI DANAŠNJIH KULTIVARA ŠEĆERNE REPE
Andrija Kriste
; Institut za šećernu repu d.d. Osijek
Ivica Liović
; Institut za šećernu repu d.d. Osijek
Zvjezdana Magud
; Institut za šećernu repu d.d. Osijek
Ružica Mertz
; Institut za šećernu repu d.d. Osijek
Sažetak
Intenzivan rad na oplemenjivanju kulture šećerne repe domaćih i stranih selekcionera rezultirao je stvaranjem većeg boja novih kultivra. Kako je kod šećerne repe poznato postojanje vrlo jake interakcije između sorte i čimbenika vanjske sredine u 1994. i 1995. godini kroz pokuse na dva lokaliteta izučavan je, kod 13 hibrida, značaj ovih faktora u ostvarivanju visokih proizvodnih rezultata. Dobiveni rezultati pokazuju da su značajan utjecaj na prinos i kvalitetu korijena šećerne repe imali ispitivani faktori godina i lokalitet. Utjecaj sorte u jednim uvjetima bio je velik i statistički opravdan, a u drugim mali i nedovoljan da bi govorili o značajnim razlikama. Najmanji utjecaj sorte ispoljen je na visinu prinosa korijena pa su u prosjeku za godine i lokalitet sve sorte bile u istom rangu tj. razlike između sorata u postignutom prinosu nisu bile statistički opravdane. Kod drugih ispitivanih svojstvima razlike između sorata bile su veće i najčešće statistički opravdane. U prosjeku godine i lokalitet najveći sadržaj šećera utvrđen je kod hibrida Os Sana. Najmanje učešće melasotvornih tvari, a time i najniža količina šećera koja pri preradi odlazi u melasu, dobivena je kod hibrida KW Antonija, KW Lena i Sirius. Rezultati ostvarenog prinosa tehnološkog šećera pokazuju razlike između sorata za vrijednosti koje su statistički opravdane. U prvom (a) rangu sa najvećim prinosom ostvarenog šećera po jedinici površine nalaze se tri hibrida Kawe Maja, KW Antonija i Os Sana. U drugom (ab) rangu nalazi se većina (9) ispitivanih hibrida, a u trećem (b) jedan i to Maraton.
Ključne riječi
šećerna repa; oplemenjivanje; vrijednosti kultivara
Hrčak ID:
167959
URI
Datum izdavanja:
29.7.1995.
Posjeta: 974 *