Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0206
Promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine
Jan Kuchtík
; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Leona Konečná
; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Vladimír Sýkora
; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Květoslava Šustová
; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Martin Fajman
; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences, Zemědělská 1, Brno 613 00, Czech Republic
Ivica Kos
orcid.org/0000-0002-2126-2566
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene i povezanost fizikalno-kemijskih pokazatelja, broja somatskih stanica (BSS) i kvalitete gruša tijekom laktacije ovaca Lacaune pasmine. Istraživanje je provedeno na osamnaest ovaca druge laktacije na ekološkoj farmi u Valaškoj Bistrici (Republika Češka). Utvrđeno je da je stadij laktacije statistički značajno utjecao na gotovo sve istraživane pokazatelje osim na pH, titracijsku kiselost, BSS i kvalitetu gruša. Sadržaj suhe tvari, masti, ukupnih proteina, kazeina, Ca i P se povećavao, a dnevna količina mlijeka i sadržaj laktoze su se smanjivali s trajanjem laktacije. Stadij laktacije imao je značajan utjecaj na vrijeme koagulacije koje se povećavalo s trajanjem laktacije. Produženje vremena koagulacije bilo je pozitivno povezano sa sadržajem suhe tvari, kazeina i Ca. Za razliku od tog, stadij laktacije nije značajno utjecao na kvalitetu gruša, kao što nisu ni utvrđene značajne korelacije između kvalitete gruša i ostalih pokazatelja, osim za vrijeme koagulacije (r=0,40). Može se zaključiti da su ovce Lacaune pasmine imale zadovoljavajuću proizvodnju mlijeka te fizikalnokemijske i tehnološke pokazatelje mlijeka usprkos ekstenzivnoj ishrani.
Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; kemijski sastav; tehnološka svojstva; koagulacija mlijeka
Hrčak ID:
180154
URI
Datum izdavanja:
19.4.2017.
Posjeta: 2.745 *