Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Livanjski sir

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Željko Marijan


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 281-291

preuzimanja: 1.335

citiraj


Sažetak

U radu je opisana važnost i mjesto Livanjskog sira kroz njegovu 117-godišnju proizvodnju. Najvažniji tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva Livanjskog sira prikazana su na osnovi podataka iz literature. Između sireva koji se proizvode na tradicionalan način i sireva proizvedenih na industrijski način utvrđena je značajna kvalitativna razlika, što se objašnjava vrstom upotrijebljenog mlijeka, organizacijom proizvodnje i tehničkim mogućnostima. Prikazana organoleptička svojstva i tehnološki parametri, kao i vrijednosti kemijskog sastava, mogu poslužiti u svrhu standardizacije ovog sira, te eventualne zaštite njegove izvornosti ili zemljopisnog podrijetla.

Ključne riječi

autohtoni tvrdi ovčji sir; organoleptička svojstva; tehnološki parametri; kemijski sastav; standardizacija i zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Hrčak ID:

1687

URI

https://hrcak.srce.hr/1687

Datum izdavanja:

9.10.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.634 *