Stručni rad
Livanjski sir
Slavko Kirin
; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Željko Marijan
Sažetak
U radu je opisana važnost i mjesto Livanjskog sira kroz njegovu 117-godišnju proizvodnju. Najvažniji tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva Livanjskog sira prikazana su na osnovi podataka iz literature. Između sireva koji se proizvode na tradicionalan način i sireva proizvedenih na industrijski način utvrđena je značajna kvalitativna razlika, što se objašnjava vrstom upotrijebljenog mlijeka, organizacijom proizvodnje i tehničkim mogućnostima. Prikazana organoleptička svojstva i tehnološki parametri, kao i vrijednosti kemijskog sastava, mogu poslužiti u svrhu standardizacije ovog sira, te eventualne zaštite njegove izvornosti ili zemljopisnog podrijetla.
Ključne riječi
autohtoni tvrdi ovčji sir; organoleptička svojstva; tehnološki parametri; kemijski sastav; standardizacija i zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla
Hrčak ID:
1687
URI
Datum izdavanja:
9.10.2003.
Posjeta: 3.634 *