Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.3935/ljsr.v24i1.163

OSTVARIVANJE PRAVA DJETETA NA IZRAŽAVANJE MIŠLJENJA - KOLIKO SU DJECA »VIDLJIVA« U OBITELJSKIM SUDSKIM POSTUPCIMA U HRVATSKOJ?

Irena Majstorović orcid id orcid.org/0000-0002-4937-5968 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 405 Kb

str. 55-71

preuzimanja: 1.064

citiraj


Sažetak

Cilj rada je predstaviti neka od razmišljanja o ostvarivanju prava djeteta na izražavanje mišljenja u obiteljskim sudskim postupcima sa stajališta materijalnoga obiteljskog prava. Autor će pokušati dokazati da je pravni okvir općenito adekvatan, iako su potrebne neke izmjene na nacionalnoj razini, posebice u pogledu pravilnika. Osim toga, analizirat će se raskorak između normativnih rješenja i prakse, što otvara pitanje stvarnog ostvarivanja prava djeteta da se čuje njegovo mišljenje. Stoga će se umjesto zaključka iznijeti nekoliko važnih pitanja, posebice što se tiče osoba koje bi trebale utvrditi mišljenja djeteta, kada, gdje i kako bi se to trebalo učiniti i najvažnije, zašto bi djetetu trebalo biti omogućeno ostvarivanje prava na izražavanje mišljenja u obiteljskim sporovima, s općim ciljem da se poveća »vidljivost« djece.

Ključne riječi

pravo djeteta na izražavanje mišljenja; Konvencija o pravima djeteta; Obiteljski zakon; Pravilnik o načinu utvrđivanja mišljenja djeteta; raskorak normativnih rješenja i stvarnosti

Hrčak ID:

185289

URI

https://hrcak.srce.hr/185289

Datum izdavanja:

26.7.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.772 *