Medicinski vjesnik, Vol. 32 No. (1-4), 2000.
Stručni rad
Parenteralna prehrana
Zlatko Houra
Sažetak
Suvremeni pripravci za enteralnu prehranu spadaju u tzv. elementarnu hranu, pa je teško razgraničiti radi li se o lijeku ili pak o hrani. U planiranju enteralne prehrane važno je odrediti cilj prehrane u užem smislu. Za dostizanje tog cilja liječnik mora poznavati metaboličke potrebe svog bolesnika. U te potrebe treba svakako uključiti i potrebe koje je proizvela sama bolest, stupanj stresa itd. Za procjenjivanje nutritivnoga statusa postoje uvriježene i dokazane formule prema kojima se izračunava kalorijska potreba. U novije vrijeme postoje i sofisticirani aparati koji, bilo direktno ili indirektno, omogućuju liječniku odgovarajuću procjenu kako kalorija tako i metaboličkoga stanja bolesnika. Sigurno je da parenteralna prehrana posebno kritičnih bolesnika Čini značajan dio sveukupne terapije i traži stalna usavršavanja i prilagođavanja suvremenim stavovima.
Ključne riječi
Hrčak ID:
190494
URI
Datum izdavanja:
1.12.2000.
Posjeta: 4.833 *