Izvorni znanstveni članak
Karakterizacija lončarske smjese – makroskopska analiza keramike iz brončanog doba
Andrea Kudelić
orcid.org/0000-0003-2598-1653
Sažetak
U radu se predstavljaju metoda i postupak
makroskopske analize, analiza digitalne makrofotografije
svježega loma keramičkog
uzorka i načela karakterizacije keramičkih
struktura, odnosno lončarskih smjesa. Iznose
se prednosti i nedostaci makorskopske
metode i daju smjernice za njezinu praktičnu,
ali i teorijsku primjenu. Metoda je primijenjena
na uzorcima keramike iz brončanog
doba s prostora sjeverne Hrvatske, a rezultati
su dopunjeni prethodno provedenim mikroskopskim
analizama. Utvrđeno je da se
sirovinski materijal vjerojatno prikupljao u
neposrednoj blizini pretpovijesnih naselja i
da su lončari koristili različite vrste primjesa:
mineralna zrna, litoklaste, grog, glinovite
pelete i primjese organskog podrijetla. Analiza
je makrofotografija pokazala varijabilnost
u odabiru smjese koju je, prema preliminarnim
rezultatima istraživanja, moguće
povezati s kronološko-kulturološkim karakteristikama
keramičkih posuda.
Ključne riječi
Hrčak ID:
191999
URI
Datum izdavanja:
29.12.2017.
Posjeta: 2.350 *