Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0104
Utjecaj obogaćivanja stočne hrane lanenim uljem i ekstrudatom sjemena lana na profil masnih kiselina u kozjem jogurtu
Markéta Borková
orcid.org/0000-0002-9213-9047
; Dairy Research Institute, Ke Dvoru 12a, 160 00 Prague, Czech Republic
Miloslav Šulc
; Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Department of Chemistry, Kamýcká 129, 16500 Prague, Czech Republic
Klára Novotná
; Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Department of Animal Husbandry, Kamýcká 129 16500, Prague, Czech Republic
Jana Smolová
; Dairy Research Institute, Ke Dvoru 12a, 160 00 Prague, Czech Republic
Ivana Hyršlová
; Dairy Research Institute, Ke Dvoru 12a, 160 00 Prague, Czech Republic
Milena Fantová
; Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Department of Animal Husbandry, Kamýcká 129 16500, Prague, Czech Republic
Ondřej Elich
; Dairy Research Institute, Ke Dvoru 12a, 160 00 Prague, Czech Republic
Sažetak
Sastav krme jedan je od najznačajnijih čimbenika koji utječu na profil masnih kiselina mliječnih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj dodatka ulja lanenog sjemena ili ekstrudata lanenog sjemena na sastav masnih kiselina prebiotičkog i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. Trideset i šest mliječnih koza pasmine White Shorthaired na početku trećeg razdoblja laktacije podijeljene su u dvije eksperimentalne i jednu kontrolnu skupinu, od kojih svaka uključuje dvanaest životinja. Kozama u eksperimentalnim skupinama davano je 55 mL/dan ulja lanenog sjemena ili 120 g/dan ekstrudata lanenog sjemena tijekom tri tjedna. Dodatak ulja lanenog sjemena i ekstrudata lanenog sjemena izazvao je znatne promjene u profilu masnih kiselina kozjeg jogurta. Najznačajnija promjena u hranjivim svojstvima bila je povećana količina masnih kiselina n-3 (P<0,001) i smanjen udjel zasićenih masnih kiselina (P<0,001). Udjel α-linolenske kiseline bio je značajno povišen (P<0,001) u obje skupine (posebno kod koza koje su hranjene dodatkom lanenog ulja).
Ključne riječi
masna kiselina; kozje mlijeko; α-linolenska kiselina; ulje lanenog sjemena; ekstrudirano laneno sjeme
Hrčak ID:
192297
URI
Datum izdavanja:
10.1.2018.
Posjeta: 2.631 *