Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.2

Utjecaj klime i zrenja na bioaktivna svojstva višnje Maraska i Oblačinska

Maja Repajić orcid id orcid.org/0000-0001-8413-5575 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Rajko Vidrih ; Biotehnički fakultet, Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija
Janez Hribar ; Biotehnički fakultet, Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija
Boris Puškar ; Hrvatski centar za poljoprivredu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić ; Hrvatski centar za poljoprivredu, Zagreb, Hrvatska
Zorica Jurković ; Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatska
Branka Levaj ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.988 Kb

str. 10-20

preuzimanja: 423

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih uvjeta i zrenja na ukupne fenole (TP), ukupne monomerne
antocijane (TAC) i antioksidacijski kapacitet (AC) višnji Maraska i Oblačinska. Iz tog su razloga u uzorcima
višnje Maraska i Oblačinska ubranih u okolici Zadra te Osijeka 2014. godine u tri stupnja zrelosti određeni
TP korištenjem Folin-Ciocalteau reagensa, TAC pH-diferencijalnom metodom i AC metodom DPPH. Unatoč
tomu što je statistička analiza pokazala značajne razlike u TP i AC između kultivara i lokacija uzgoja,
dobiveni rezultati pokazuju značajna funkcionalna svojstva oba kultivara. Ipak, Maraska je postigla veće
TP, TAC i AC vrijednosti u odnosu na Oblačinsku. Nadalje, mediteranski klimatski uvjeti pozitivno su utjecali
na akumulaciju bioaktivnih spojeva u oba kultivara, pri čemu je najviši sadržaj uglavnom svih ispitivanih
bioaktivnih spojeva postignut u zadnjem terminu berbe.

Ključne riječi

višnja; kultivar; klima; zrenje; biološki aktivni spojevi

Hrčak ID:

213898

URI

https://hrcak.srce.hr/213898

Datum izdavanja:

20.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.530 *