Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 6, 2018.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.2
Utjecaj klime i zrenja na bioaktivna svojstva višnje Maraska i Oblačinska
Maja Repajić
orcid.org/0000-0001-8413-5575
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Rajko Vidrih
; Biotehnički fakultet, Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija
Janez Hribar
; Biotehnički fakultet, Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija
Boris Puškar
; Hrvatski centar za poljoprivredu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić
; Hrvatski centar za poljoprivredu, Zagreb, Hrvatska
Zorica Jurković
; Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatska
Branka Levaj
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih uvjeta i zrenja na ukupne fenole (TP), ukupne monomerne
antocijane (TAC) i antioksidacijski kapacitet (AC) višnji Maraska i Oblačinska. Iz tog su razloga u uzorcima
višnje Maraska i Oblačinska ubranih u okolici Zadra te Osijeka 2014. godine u tri stupnja zrelosti određeni
TP korištenjem Folin-Ciocalteau reagensa, TAC pH-diferencijalnom metodom i AC metodom DPPH. Unatoč
tomu što je statistička analiza pokazala značajne razlike u TP i AC između kultivara i lokacija uzgoja,
dobiveni rezultati pokazuju značajna funkcionalna svojstva oba kultivara. Ipak, Maraska je postigla veće
TP, TAC i AC vrijednosti u odnosu na Oblačinsku. Nadalje, mediteranski klimatski uvjeti pozitivno su utjecali
na akumulaciju bioaktivnih spojeva u oba kultivara, pri čemu je najviši sadržaj uglavnom svih ispitivanih
bioaktivnih spojeva postignut u zadnjem terminu berbe.
Ključne riječi
višnja; kultivar; klima; zrenje; biološki aktivni spojevi
Hrčak ID:
213898
URI
Datum izdavanja:
20.12.2018.
Posjeta: 1.530 *