Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.5921
Razvoj funkcionalnih čajeva lišća maslina na osnovi sadržaja polifenola
Željka Peršurić
; University of Rijeka, Department of Biotechnology, Centre for High- -Throughput Technologies, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka, Croatia
Lara Saftić
; University of Rijeka, Department of Biotechnology, Centre for High- -Throughput Technologies, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka, Croatia
Dora Klisović
; University of Rijeka, Department of Biotechnology, Centre for High- -Throughput Technologies, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka, Croatia
Sandra Kraljević Pavelić
; University of Rijeka, Department of Biotechnology, Centre for High- -Throughput Technologies, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka, Croatia
Sažetak
Blagotvorna svojstva polifenola su općepoznata. Utvrđeno je da maslinovo ulje, tipična namirnica u mediteranskoj prehrani, ima velik udjel polifenola te širok spektar pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Međutim, tijekom proteklog desetljeća, ustanovljeno je da i lišće maslina može biti alternativni izvor polifenolnih spojeva iz masline. To je osobito zanimljivo u kontekstu rastućeg interesa za funkcionalnu hranu, kao i iskorištenja biološkog otpada. Prethodne studije na lišću maslina potvrdile su da ima velik udjel fenola, što objašnjava njihovu dokazanu jaku antibakterijsku, antimikrobnu i antivirusnu aktivnost. Stoga je glavna svrha našeg rada bila ispitati sadržaj fenola u lišću maslina sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža, kao prirodnih izvora bioaktivnih spojeva pogodnih za dnevnu potrošnju u obliku čaja (biljne infuzije). U tu je svrhu analiziran utjecaj sorte maslinovog lišća, vremena maceracije i temperature na fenolni sastav dizajniranih čajeva. Analiza fenolnih spojeva provedena je pomoću tekućinske kromatografije (LC) spregnute s trostrukim kvadrupolnim masenim spektrometrom (LC-QQQ). U skladu s pretpostavkama istraživanja, rezultati pokazuju znatan utjecaj sorte masline i parametara maceracije na kvalitativni i kvantitativni fenolni sastav. Najveći udjel fenolnih spojeva dobiven je u biljnoj infuziji sorte Istarska bjelica nakon 15 minuta maceracije. Međutim, biljna infuzija sorte Buža imala je najraznolikiji fenolni sastav. Nadalje, dizajnirano je nekoliko funkcionalnih smjesa čajeva s različitim omjerima lišća istraživanih sorti maslina, radi razvoja pripravaka sa specifičnim biološkim aktivnostima. Rezultati pokazuju velik utjecaj optimiranja fenolnog sastava biljnih infuzija na razvoj novih i poboljšanih funkcionalnih biljnih infuzija.
Ključne riječi
biljne infuzije lišća maslina; LC-QQQ; polifenoli; funkcionalne biljne infuzije
Hrčak ID:
223871
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 2.040 *