Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Hranidba i postupak s mliječnim kravama u suhostaju

Tomislav Mašek
Vlasta Šerman
Željko Mikulec
Nora Mas
Hrvoje Valpotić


Puni tekst: hrvatski pdf 143 Kb

str. 127-135

preuzimanja: 3.976

citiraj


Sažetak

U članku su razmotreni važnost suhostaja kao pripreme krava za laktaciju i najvažniji čimbenici za uspješnu hranidbu koji uključuju: stvaranje rezervi i prilagodbu probavnog sustava, mliječnu žlijezdu i potrebe ploda. Ocjenjivanje kondicije naglašeno je kao izuzetno korisno za pravilno hranjenje i postupanje sa životinjama. Krmiva su, podijeljena na voluminozni i krepki dio, ukratko predstavljena sa svojim bitnim utjecajem. Po pojedinim razdobljima suhostaja objašnjeno je njihovo trajanje, postupak sa životinjama kao i posebnosti hranidbe. Kao zadnje, ali vrlo bitno, obrađene su pojedine bolesti vezane uz hranidbu. Iako glavni uzrok nekih navedenih bolesti nije hranidba, svrstane su ovdje jer se mogu uspješno prevenirati ili čak liječiti promjenom obroka.

Ključne riječi

suhostaj; kondicija; krmiva; razdoblja; bolesti

Hrčak ID:

2170

URI

https://hrcak.srce.hr/2170

Datum izdavanja:

5.7.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.312 *