Veterinarski arhiv, Vol. 89 No. 6, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0694
Učinci testne mješavine i komercijalnog probiotika na proizvodna svojstva brojlera
Aida Kavazović
orcid.org/0000-0003-1157-6382
; Department of Animal Nutrition, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Abdulah Gagić
; Department of Avian Diseases and Management, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Emina Rešidbegović
; Department of Avian Diseases and Management, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Teufik Goletić
; Department of Avian Diseases and Management, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ćazim Crnkić
orcid.org/0000-0001-6871-4534
; Department of Animal Nutrition, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Almira Softić
orcid.org/0000-0003-4284-2663
; Department of Animal Husbandry, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Kustura
orcid.org/0000-0003-0261-8771
; Department of Avian Diseases and Management, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Edin Šatrović
; Department of State and Forensic Veterinary Medicine, Veterinary Faculty Sarajevo, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
Cilj istraživanja bio je analizirati učinke dodatka testne mješavine ili probiotika u vodi za piće na proizvodna svojstva brojlerskih pilića. Ukupno 240 jednodnevnih pilića Cobb 500 podijeljeno je u tri skupine, i to po osam ponavljanja u svakoj skupini (10 pilića u svakom ponavljanju). Kontrolna skupina pilića (K) bila je bez tretmana. Pilići u pokusnoj skupini E1 tretirani su komercijalnim probiotikom Probios®, a pilići u pokusnoj skupini E2 testnom mješavinom (kultura Lactobacillus acidophilus, inaktivirani pekarski kvasac, vitamin C, laktoza i glukoza) pripremljenom prema vlastitoj recepturi. Tretman pilića provodio se prva tri dana života i trodnevno, pri cijepljenju pilića, u vodi za piće. Pokus je trajao 42 dana. Tijekom pokusnog razdoblja pilići su dobivali hranu i vodu ad libitum. Analizirani su tjelesna masa, konzumacija hrane, prirast tjelesne mase, konverzija hrane, masa trupa, randman mesa i proizvodni indeks (European Production Index, EPI). Dodavanjem testne mješavine znakovito je povećana tjelesna masa pilića u dobi od 21, 35 i 42 dana (P < 0,05). U istom je razdoblju dodatkom probiotika Probios® tjelesna masa pilića neznakovito poboljšana u usporedbi s kontrolnom skupinom. Konverzija hrane znakovito je poboljšana u dobi od 21 i 35 dana u skupinama E1 i E2, ali bez učinka tretmana na kraju tova. Probiotski tretman nije utjecao na konzumaciju hrane. Pilići tretirani testnom mješavinom ili probiotikom ostvarili su znakovito veću masu trupa na kraju tova. Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak testne mješavine ili probiotika poboljšava prirast tjelesne mase, konverziju hrane, masu trupa i proizvodni indeks (EPI).
Ključne riječi
brojlerski pilići; testna mješavina; probiotik; proizvodni pokazatelji; trup
Hrčak ID:
232873
URI
Datum izdavanja:
24.1.2020.
Posjeta: 1.374 *