Veterinarska stanica, Vol. 51 No. 5, 2020.
Pregledni rad
https://doi.org/10.46419/vs.51.5.6
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
Ines Varga
orcid.org/0000-0002-1089-9086
; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović
; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina
orcid.org/0000-0003-4860-8923
; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Đurđica Božić Luburić
; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić
orcid.org/0000-0002-0009-5367
; Hrvatski Veterinarski Institut, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano se mlijeko koristi u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima, kako bi se zaštitili potrošači sve je veći naglasak na kontroli. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0,05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0,025 μg/ kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.
Ključne riječi
Aspergillus; aflatoksini; aflatoksin M1; mliječni proizvod; sir; jogurt; detoksikacija
Hrčak ID:
239071
URI
Datum izdavanja:
1.7.2020.
Posjeta: 2.562 *