Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Analiza peptida iz hrane

Piotr Minkiewicz ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Jerzy Dziuba ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Małgorzata Darewicz ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Anna Iwaniak ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Marta Dziuba ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Dorota Nałeçz ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Plac Cieszyński 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland


Puni tekst: engleski pdf 215 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 1.994

citiraj


Sažetak

Ovaj revijalni prikaz razmatra definiciju pojma „food peptidomics“, tj. istraživanje peptida iz hrane i njihovu ulogu u prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu. Slično živim organizmima, „peptidome“ hrane obuhvaća sve peptide u prehrambenom proizvodu ili sirovini, a i one proizvedene tijekom prerade i/ili njihova skladištenja. Ova grana znanosti obuhvaća istraživanje podrijetla peptida, dinamičnosti njihove promjene pri preradi i/ili skladištenju, utjecaja peptida, njihova sastava i promjene sastava na svojstva prehrambenih proizvoda i sirovina, te metode istraživanja. To uključuje ispitivanje njihove biološke aktivnosti, funkcionalnih, alergenskih i senzorskih svojstava, informacije o autentičnosti i porijeklu proizvoda ili izvora, te povijesni razvoj i odnose. U radu su opisane metode istraživanja peptida, s posebnim naglaskom na računske metode.

Ključne riječi

hrana; biološki aktivni peptidi; "peptidomics"; funkcionalna svojstva; bioinformatika; proteoliza

Hrčak ID:

22164

URI

https://hrcak.srce.hr/22164

Datum izdavanja:

14.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.455 *