Veterinarski arhiv, Vol. 90 No. 3, 2020.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0865
Antioksidacijski učinak nove intramamarne formulacije na bazi pčelinjih proizvoda Apimasta® u muznih krava.
Jelena Šuran
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Aladrović
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Blanka Beer Ljubić
; Clinic for Internal Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Josipa Vlainić
; Division of Molecular Medicine, Institute Ruđer Bošković, Zagreb, Croatia
Marija Mamić
; Clinic for Surgery, Orthopaedics and Ophthalmology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Božo Radić
; Hedera Ltd., Split, Croatia
Goran Bačić
; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Nino Maćešić
; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Miroslav Benić
; Department for Bacteriology and Parasitology, Croatian Veterinary Institue, Zagreb, Croatia
Antun Kostelić
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Frane Božić
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Pavasović
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lada Radin
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti učinak nove intramamarne formulacije na bazi pčelinjih proizvoda, Apimasta®, na oksidacijski status muznih krava. Apimast® je apliciran u tri navrata s razmacima od 12 sati u 10 krava na tri različite farme. Izmjereni su markeri oksidacijskog statusa kao i određeni metabolički pokazatelji u mlijeku (GSH-Px, d-ROM, SOD, BAP, TAS) i serumu (SOD, GSH-Px, NEFA, BHB, glukoza). Učinak Apimasta® bio je uglavnom lokalan, bez obzira na primijenjenu koncentraciju (1 i 3 %), jer porast koncentracija GSH-Px i TAS-a u mlijeku nije pratio porast u serumu. Promjene svih mjerenih pokazatelja bile su kratkotrajne i nakon sedam dana vraćale su se na približne vrijednosti početnih koncentracija. U bakteriološki pozitivnim četvrtima vimena nije zabilježen porast ROM-a. Ovo istraživanje potvrđuje lokalni antioksidacijski učinak Apimasta® u vimenu, što je relevantno s aspekta neantibiotskog liječenja supkliničkog mastitisa.
Ključne riječi
mastitis; oksidacijski stres; Apimast®; propolis; muzne krave
Hrčak ID:
241731
URI
Datum izdavanja:
22.7.2020.
Posjeta: 1.419 *