Veterinarska stanica, Vol. 52 No. 1, 2021.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.52.1.12
Kemijski sastav i profil masnih kiselina mlijeka alpske i sanske pasmine koza iz Bosne i Hercegovine
Ana Vulić
orcid.org/0000-0002-9379-7236
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Kudumija
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sanin Tanković
; Ministry of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Veterinary office of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vedrana Jelušić
; Ministry of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Veterinary office of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Jasmin Frizbegović
; JP Veterinary Practice Bukinje, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Nina Bilandžić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sažetak
Interes za proizvodnju kozjeg mlijeka i proizvode od kozjeg mlijeka u stalnom je porastu tijekom posljednjih 20 godina. Kemijski sastav kozjeg mlijeka, koji uvelike utječe na njegovu hranjivu vrijednost, zajedno s terapijskom vrijednošću, čini kozje mlijeko i proizvode od kozjeg mlijeka prihvatljivijim za potrošače. Cilj ove studije bio je usporediti kemijski sastav i profil masnih kiselina kozjeg mlijeka alpske i sanske pasmine koza. Rezultati su pokazali da postoje razlike u određenim kemijskim komponentama kozjeg mlijeka alpske i sanske pasmine. Sadržaj bjelančevina, masti i pepela u kozjem mlijeku pasmine alpina iznosio je 4,53 g/100 g, 4,65 g/100 g i 0,94 g/100 g, a njihov sadržaj bio je veći nego u kozjem mlijeku sanske pasmine (3,64 g/100 g, 3,20 g/100 g, odnosno 0,88 g/100 g). Uočene su i razlike u profilu masnih kiselina. Iako su koze držane u različitim uzgojnim režimima, nije bilo statistički značajne razlike u ukupnom sadržaju zasićenih masnih kiselina (SFA) i polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) između istraživanih pasmina. Iako nije bilo razlike u ukupnom sadržaju SFA između dviju pasmina, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0), prevladavajuće masna kiselina u kozjem mlijeku, bio je niži u kozjem mlijeku pasmine alpina (26,94 g/100 g masti) nego u mlijeku sanske pasmine koza (28,60 g/100 g masti). Za razliku od sadržaja SFA i PUFA, uočena je razlika u sadržaju ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA). Ukupni sadržaj MUFA u kozjem mlijeku pasmine alpina iznosio je 22,8 g/100 g masti, a u kozjem mlijeku sanske pasmine 24,0 g/100 g masti. Na temelju ovih rezultata može se zaključiti da sustavi uzgoja koji se provode na različitim zemljopisnim područjima s različitom ispašom, zajedno s genetskim čimbenicima različitih pasmina koza, znatno utječu na kemijski sastav kozjeg mlijeka i profil masnih kiselina.
Ključne riječi
kozje mlijeko, alpska koza, sanska koza; kemijski sastav, profil masnih kiselina
Hrčak ID:
246370
URI
Datum izdavanja:
25.11.2020.
Posjeta: 2.513 *